Учените непрекъснато изследват различни храни и откриват, че ако ги ядете,

...
Учените непрекъснато изследват различни храни и откриват, че ако ги ядете,
Коментари Харесай

За безбройните ползи от различните храни според науката

Учените непрестанно изследват разнообразни храни и откриват, че в случай че ги ядете, има по-малък риск да се разболеете от нещо.

Не вярвате? Ето 10 образеца...

Текила против диабет и остепороза

Мексикански учени откриха, че фруктаните – полизахариди, съдържащи се в растението агаве, от което се прави текила, могат да се употребяват за предварителна защита на диабет и остеопороза. „ Откритията допускат, че диета, включваща фруктани от агаве, оказва помощ против декалцификацията на костите и доста усъвършенства образуването на костна тъкан, което предотвратява остеопороза “, заяви доктор Мерседес Лопес. Консумацията на фруктани спомага и за нараснало обособяване на хормона инкретин GLP-1 (глюкагонподобен пептид-1), подтикващ инсулиновата секреция, което е предварителна защита на диабета. Д-р Лопес обаче предизвестява, че значимите съставни елементи на растението понижават доста в текилата по време на ферментацията.

Чипсът развеселява

Чипсът усъвършенства настроението, прави ни по-спокойни и жизнерадостни, считат английски учени от университета в Бирмингам. Те направили опит - 60 мъже и дами гледали филм за атомната бомба над Хирошима в края на Втората международна война. След това на половината дали списания, с цел да се разсеят, а на другата половина – чипс. Втората група са подобрили настроението си 20 минути след изяждането на чипса. Това може да се дължи на резултата на питателните съставки върху мозъка или просто на приятното чувство от усета му, изяснява доктор Майк Грийн.

Хлябът оказва помощ за здравословно тегло

Испански учени създали опит с 504 възпитаници на възраст от 8 до 13 година, разграничени на групи съгласно това какъв брой самун ядат. И открили, че тези, които ядат повече самун, имат по-нисък показател на телесна маса. Изводът е, че хлябът е значима част от менюто, тъй като дава сила и усъвършенства сърдечно-съдовата активност.

Кората на хляба защищава от рак

Индийски учени откриха антиоксидант, отделящ се при печенето на хляба, който защищава човешкия организъм от промени, водещи до рак на дебелото черво.

Антиоксидантът, наименуван пронил-лизин, се образува като резултат от химическа реакция при печенето. Той се съдържа в кората на хляба осем пъти повече, в сравнение с в средата му.

Антираковият капацитет на кората на хляба беше открит през 2002 година от немски учени, които откриха, че химическата реакция, водеща до поява на твърда кафява кора, също провокира освобождение на мощни антиоксиданти.

Инсултът бяга от соята

Продължителната консумация на соеви артикули доста понижава риска от исхемичен инсулт, откри австралийско проучване. Исхемичният инсулт е най-честият вид мозъчен удар. Причинява се от спиране на притока на кръв към мозъка. Авторите на изследването от университета на Къртин са открили, че за хората, които употребяват 50 грама соеви артикули седмично, рискът от исхемичен инсулт е по-малък. Благоприятният резултат се усилва от потреблението на сред 50 и 300 грама соеви артикули, а най-голяма изгода има от количество над 300 грама седмично.

Какаото намалява кръвното налягане

Какаото съдържа съединения, които подкрепят разширението на кръвоносните съдове. Германски учени от Кьолнския университет вършат проучвания, с цел да ревизират дали дейните детайли на какаото, одобрявани като хранителни добавки, могат да намаляват кръвното налягане.

Известно е, че високото кръвно налягане е основен рисков фактор за инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. Какаовите полифеноли работят като естествени антиоксиданти, повишавайки равнищата на азотния окис, който пък на собствен ред уголемява кръвоносните съдове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР